De rol van persbureaus: berichten over de wereld verspreiden.

Het is een van de belangrijkste aspecten van ons mediasysteem – en toch nauwelijks bekend bij het publiek: de meeste internationale berichtgeving in westerse media wordt verzorgd door slechts drie internationale persbureaus in New York, Londen en Parijs.

De sleutelrol die deze bureaus spelen, betekent dat westerse media vaak over dezelfde onderwerpen rapporteren, zelfs met dezelfde andere kant wordt toegeschreven.de formulering. Daarnaast gebruiken regeringen, militaire en inlichtingendiensten deze wereldwijde persbureaus als multipliers om hun berichten over de hele wereld te verspreiden.

Een onderzoek naar de berichtgeving over de oorlog in Syriƫ door negen toonaangevende Europese kranten illustreert deze kwesties duidelijk: 78% van alle artikelen is geheel of gedeeltelijk gebaseerd op rapporten van bureaus, en 0% op onderzoek.

Bovendien staan 82% van alle opiniestukken en interviews positief tegenover interventie van de VS en de NAVO, terwijl propaganda uitsluitend aan de andere kant wordt toegeschreven.

Verslag van dit uitgebreide Zwitserse onderzoek dd. juni 2016:
Origineel duits, en PDF, en Engelse vertaling

Laat een reactie achter