Propaganda

Recensie van Edward Bernays’ boek uit 1925

De eerste keer dat er hoog georganiseerde staatspropaganda gebruikt werd, was tijdens de eerste Wereldoorlog. De Britten hadden een Ministerie van Informatie en ze hadden het echt nodig omdat ze de VS in de oorlog moesten betrekken, anders hadden ze een groot probleem.

Dit Ministerie van Informatie was buitengewoon succesvol in het bedriegen van ‘hot shot’ Amerikaanse intellectuelen in het accepteren van Britse propaganda-verzinsels. Daar waren ze erg trots op. Goed, het heeft hun leven gered. Ze zouden de eerste wereldoorlog anders hebben verloren.

[USA 1922:] Het Amerikaanse bedrijfsleven was erg onder de indruk van deze propaganda-inspanning. Ze hadden op dat moment een probleem. Het land werd formeel democratischer. Er waren veel meer mensen die konden stemmen en dat soort dingen. Het land werd steeds rijker en er konden meer mensen aan deelnemen en er kwamen veel nieuwe immigranten binnen, enzovoort.
Dus wat doe je? Het wordt moeilijker om dingen als een privéclub te runnen. Daarom moet je natuurlijk controleren wat mensen denken.

Edward Bernays, [Creel Commissie] schreef rond 1925 een boek genaamd ‘Propaganda’ en het begint met te zeggen dat hij de lessen van de eerste Wereldoorlog toepast.

(Citaten uit de toespraak van Noam Chomski 
  “What Makes Mainstream Media Mainstream”: 
(Z Media Institute, June 1997)

Laat een reactie achter