Venezolaanse president Maduro overleeft mogelijke drone-aanslag

Redaktie, 7 augustus 2018

De NRC grijpt het incident met twee drone aanvallen op Maduro tijdens een openbare toespraak in Caracas aan, om de Venezolaanse regering te beschuldigen van ondemocratisch beleid en mensenrechtenschendingen.

Het is duidelijk aan welke kant de NRC-redaktie staat. Ze gebruikt als bron de WOLA (Washington Organisation on Latin America), die beweert dat de aanslag gebruikt zal worden om de repressie en controle op de bevolking te verhogen.

Dat is wat de VS in feite ook wil. Het is een beproefde tactiek van de CIA, teneinde de bevolking aan de kant van een oppositie te krijgen: Incidenten creeren waardoor de regering nerveus wordt, en de bevolking ontevreden. Ook de moordende economisch/financiele sancties dienen dat doel. Destabilisatie en escalatie als voorbereiding van een door de CIA voorbereide staatsgreep van een oppositie die de neoliberalen elite van de VS iets te bieden heeft. De color revolutie tactiek, die in Yougoslavie onwikkeld, en o.a. in Libie, Syrie, Ukraine en Nicaragua uitgevoerd werd.

Het laatste deel van het krantenbericht in de NRC van 5 augustus 2018 , laat geen twijfel bestaan over de werkelijke bedoeling van de NRC. Het heeft in ieder geval niets met integere en professionele nieuws reportage te maken:

 [.....................]

Anonieme brandweerlieden uit Caracas spreken tegelijkertijd de lezing van de regering tegen. Tegen persbureau AP zeggen ze dat er helemaal geen bomdrones waren. In werkelijkheid zou een gasfles in een appartement vlak bij de militaire parade zijn ontploft, waarna beveiligers uit voorzorg een drone van de staatstelevisie onder vuur namen.

Teugels strakker aanhalen

Wat de achtergrond van de gebeurtenissen in de hoofdstad ook is, deskundigen vermoeden dat Maduro ze zal aangrijpen om de teugels nog strakker aan te halen. David Smilde van de Amerikaanse onderzoeks-ngo Washington Office on Latin America zegt tegen AP dat de president waarschijnlijk zuiveringen gaat doorvoeren binnen de overheid. Ook kan hij de vrijheden voor Venezolaanse burgers verder inperken.

NRC-correspondent Nina Jurna zegt dat de aanslag Maduro hoe dan ook “goed uitkomt”. “Zo kan hij met een nog hardere hand regeren, want overal zijn vijanden die hem willen uitschakelen.”

Venezuela is onder Maduro, die in 2013 zijn overleden voorganger Hugo Chávez opvolgde, afgegleden in een enorme crisis. Door dalende olie-inkomsten en wanbeleid zit het Zuid-Amerikaanse land totaal aan de grond. Er heerst hyperinflatie, de bevolking lijdt honger en er is een tekort aan medicijnen. Intussen trekt Maduro steeds meer macht naar zich toe, onder meer door het parlement buitenspel te zetten en de oppositie uit te sluiten van de presidentsverkiezingen – die hij dan ook probleemloos won.

Bij grote protesten tegen het regime vielen vorig jaar nog ruim 150 doden. Honderdduizenden Venezolanen zijn het land inmiddels ontvlucht. Deze week maakte Colombia bekend dat het ruim 400.000 van hen een voorlopige verblijfsvergunning gaat geven.

Laat een reactie achter