Berichtgeving in de Nederlandse pers n.a.v. partijdig OHCHR rapport over Venezuela

Het rapport van OHCHR Michelle Bachelet is een VN commissaris onwaardig, met een veelheid aan leugens en bewuste weglatingen. Er zijn bewijzen dat het gemanipuleerd is. Zie de analyse van Nino Pagliccia op openbaararchief.nl, 6 juli 2019. (Er zullen daar meer analyses volgen.)

 Bron: Engelstalige publikatie van Nino Pagliacci op globalresearch.ca

De gevestigde media maakt er een wedstijd van, om de beste propaganda te leveren voor de regime-change plannen van de VS, en echoën een opvallende selectie van citaten uit dit rapport.
Ook in Nederland wordt zulke feitelijk onjuiste berichtgeving gekopieerd, ongecontroleerd, zonder wederhoor en zelfs zonder aandacht voor het geschreven antwoord van de Venezolaanse staat op het verzoek te reageren [Originele Document – Spaans].

Hieronder een indruk van de berichtgeving door NOS, Volkskrant, NRC,…..

VN eist einde mensenrechtenschendingen Venezuela

NOS Buitenland, Donderdag, 22:21

De autoriteiten in Venezuela zetten doodseskaders in om jonge mannen te doden. Vervolgens wordt gedaan alsof de slachtoffers zich hadden verzet bij hun arrestatie, meldt de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN (OHCHR) in een rapport.
Uit cijfers van de Venezolaanse regering blijkt dat vorig jaar 5287 criminelen zijn omgekomen toen ze zich verzetten bij arrestaties. In de eerste vijf maanden van dit jaar waren het er al zeker 1569. Volgens het rapport van de VN ging het vaak om buitengerechtelijke executies, in sommige gevallen van mensen die betrokken waren bij anti-regeringsprotesten.

Gemaskerde mannen

Nabestaanden van twintig slachtoffers beschrijven in het rapport hoe gemaskerde mannen van een speciale politie-eenheid aankwamen in zwarte auto’s zonder nummerborden. Volgens de nabestaanden drongen de doodseskaders hun huis binnen, namen zij bezittingen mee en vielen zij vrouwen en meisjes lastig. Soms werden die gedwongen om zich volledig uit te kleden.

“De jonge mannen werden gescheiden van andere familieleden voor zij werden doodgeschoten”, staat in het rapport.

Buitensporig geweld

De OHCHR roept Venezuela op om te stoppen met het schenden van de mensenrechten. Zowel militaire als civiele veiligheidsdiensten zijn volgens het rapport verantwoordelijk voor willekeurige arrestaties en het gebruik van buitensporig geweld tegen demonstranten.

Het regime van president Maduro probeert op die manier politieke tegenstanders te onderdrukken en te criminaliseren, schrijft de VN-organisatie. De OHCHR beschrijft uitgebreid hoe overheidsinstanties in Venezuela steeds verder gemilitariseerd zijn in de laatste tien jaar.

“Ik hoop dat de autoriteiten in Caracas goed zullen kijken naar dit rapport en onze aanbevelingen zullen opvolgen. We zouden het erover eens moeten zijn dat de Venezolanen een beter leven verdienen”, schrijft OHCHR-chef Michelle Bachelet in een verklaring.

voor de volledige berichtgeving: nos.nl 4 juli 2019

Honderden doden per maand in Venezuela door staatsgeweld: ‘Exodus vluchtelingen zal voortduren’

Volkskrant, 5 juli 2019, 20:04

Door staatsgeweld vallen in Venezuela honderden doden per maand, gevangenen worden gemarteld en er is wijdverspreide honger. Dat staat in het vernietigende rapport dat de VN-Commissaris voor de Mensenrechten donderdag presenteerde over de toestand in het land.

Marjolein van de Water, 5 juli 2019, 20:04
Een speciale elite-eenheid van de politie heeft in de eerste vierenhalve maand van dit jaar 1.569 burgers gedood. Vorig jaar waren dat er 5.287. Familieleden van slachtoffers vertellen hoe de elitetroepen binnenvallen, jonge mannen neerschieten en het huis leegroven. De politie legt drugs en wapens in de woningen en registreert de doden als ‘criminelen die verzet boden tegen autoriteiten’.

‘Er is genoeg reden om aan te nemen dat het om buitengerechtelijke executies gaat’, schrijven de VN-onderzoekers. Volgens het rapport is er de laatste tien jaar, en met name sinds 2016, sprake van een ‘gerichte strategie om oppositieleden en dissidenten uit te schakelen, te onderdrukken en te criminaliseren’. Uit het VN-onderzoek blijkt ook dat gevangenen worden gemarteld en dat in veel gevallen geen sprake is van een eerlijke rechtsgang.

De VN uiten ook hun zorgen over de humanitaire situatie in het land. [……..;]

Koude douche

De oppositie is blij met het rapport: ‘Dankzij onze strijd, inzet en standvastigheid presenteren de VN vandaag bewijzen voor wat wij al jarenlang roepen’, twitterde parlementsvoorzitter en zelfbenoemd interim-president Juan Guaidó donderdagavond. ‘Nu, meer dan ooit, heb vertrouwen. Het gaat ons lukken.’ […………]

Voor het repressieve regime van van Nicolás Maduro is het VN-rapport een koude douche. [……..]

Amerikaanse sancties

Ook pijnlijk voor Maduro is de conclusie dat de economische rampspoed niet is veroorzaakt door de sancties van de Verenigde Staten, zoals hij steevast beweert. ‘De Venezolaanse economie, met name de olie-industrie en de voedselproductie, waren al in een crisis beland voordat de eerste sancties van kracht werden’, aldus het rapport.[……….]

Voor de complete berichtgeving: Volkskrant.nl 5 juli 2019

Verenigde Naties ‘Regering Venezuela ontvoerde en executeerde op grote schaal’

NRC Handelsblad en Next, 6 juli 2019

De Venezolaanse regering van president Nicolás Maduro heeft volgens de Verenigde Naties op grote schaal jonge mannen onder valse voorwendselen gearresteerd, ontvoerd of zelfs geëxecuteerd. Mensenrechtencommissaris Michelle Bachelet riep Maduro donderdag op tot concrete maatregelen. Anders vreest ze dat de situatie in het door crisis en onrust getroffen Zuid-Amerikaanse land alleen maar slechter wordt.

De VN sprak met 558 slachtoffers en getuigen van mensenrechtenschendingen in Venezuela, en zag regeringscijfers in. Vorig jaar zijn 5.287 Venezolanen gedood om wat de regering „verzet tegen autoriteiten” noemt. Dit jaar staat de teller op dat gebied al op 1.569 vermissingen, schrijft Bachelet. Ze houdt er ernstig rekening mee dat de cijfers in werkelijkheid veel hoger liggen

Voor de complete berichtgeving: nrc.nl 5 juli 2019 en nrc.nl 4 juli 2019

Laat een reactie achter