Redactie openbaararchief, 10 januari 2020

Alle Nederlandse kranten, en alle nieuws&actualiteiten-programma’s op radio en TV hebben deze week wederom de parallelle werkelijkheid van AFP, AP en Reuters inzake Venezuela klakkeloos overgenomen. Een aantal redacties hebben er zelfs nog extra onzin bij verzonnen. Vanwaar die ijver om de lezers te belazeren?

Na een periode van opvallende mediastilte kwamen alle (!) dagbladen, de NOS (journaal/nieuwsuur), en de omroepverenigingen (talkshows, eenvandaag,..) met de valse informatie, als zou de nieuwevoorzitter-verkiezing in het Venezolaans parlement op 5 januari j.l. onregelmatig verlopen zijn.

In archief-A op openbaararchief.nl hebben we een opsomming gegeven van onweerlegbaar feitelijke gebeurtenissen rondom deze parlementvoorzitter-verkiezing.

Hieronder geven we citaten uit de berichtgeving in het Nederlandse medialandschap, in de veronderstelling dat u, met hulp van de opsomming in Archief-A, in staat bent de betrouwbaarheid ervan te beoordelen. (voorlopig alleen de NRC en de Volkskrant – in een update zullen ook andere mediaplatforms geanalyseerd worden)


NRC (handelsblad/Next), 7 januari 2020

Sancties na ‘coup’ tegen Juan Guaidó

[NRC 7 januari] Door een onzer redacteuren

Venezuela

Juan Guaidó laat zich niet tegenhouden door het leger en wordt op de redactie van een krant uitgeroepen tot parlementsvoorzitter.
Amsterdam.
De Verenigde Staten willen met extra sancties de druk op de Venezolaanse regering opvoeren, een dag nadat gewapende troepen oppositieleider Juan Guaidó de toegang tot het Venezolaanse parlement ontzegden. „We kijken naar extra sancties – persoonlijke sancties, economische sancties – waarvan we denken dat het nog meer druk op het regime zal brengen”, zei de Amerikaanse gezant Elliott Abrams maandag. ………….

Enzovoort, …. bijna alles in het artikel is verzonnen, door de perbureaus Reuters, AP en AFP of door de redaktie van de NRC zelf. Het artikel eindigt met:

Maar Guaidó slaagt er niet in het leger en andere staatsinstituten achter zich te krijgen, waardoor Maduro nog altijd aan de macht is Venezuela. Het land verkeert al jaren in een ernstige economische en sociale crisis. Miljoenen mensen zijn het Zuid-Amerikaanse land de afgelopen jaren ontvlucht.
Veroordeling Lima-groep
Nadat Parra was benoemd, hield de oppositie een eigen zitting in het kantoor van de krant El Nacional . Daar werd Guiadó alsnog opnieuw beëdigd als voorzitter van het parlement. De Lima-groep, bestaande uit twaalf landen in de regio en Canada, veroordeelt de handelwijze van Maduro: „Het nationale parlement moet zonder geïntimideerd te worden een voorzitter kunnen kiezen. Dat dit niet gebeurt, is de reden dat wij de verkiezingsuitslag niet erkennen.” De groep werd in 2017 opgericht om een oplossing te vinden voor de crisis in Venezuela.

Geen woord over de ruim 500 eenzijdige en illegale destabiliserende maatregelen van de VS en zijn gechanteerde bondgenoten. De nieuwe financieel economische sancties zijn tegen alle parlementsleden, die niet op Guaidó hebben gestemd.
De laatste regel heeft de NRC er waarschijnlijk zelf bij verzonnen, en ook weer faliekant vals. In feite is de Lima een door Canada en de VS opgericht samenwerkingsverband met als enige doel: Het creëren van een regionaal machtsblok tegen Venezuela.


Een dag later, maakt de NRC het extremer:

Venezuela Oppositieleider Guaidó toch beëdigd als Kamervoorzitter
NRC, 8 januari 2020, Caracas.
[hoezo ‘Caracas’,…. heeft de NRC daar ineens een verslaggever?]

De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó is dinsdag toch beëdigd als parlementsvoorzitter. Guaidó werd zondagavond met andere oppositieleden de toegang tot het parlementsgebouw onmogelijk gemaakt, zodat bij de stemming niet genoeg oppositieleden aanwezig waren hem te herkiezen. Volgens de oppositie was sprake van een coup en is hij legitiem voorzitter. [….]
Dinsdag lukte het Guaidó, die zichzelf bijna een jaar geleden uitriep tot interim-president en als zodanig erkend wordt door tientallen landen, wel het gebouw binnen te komen. [….] Vervolgens legde Guaidó de eed af waarmee hij zichzelf herbenoemde. „Ik beloof uit naam van Venezuela de taken van interim-president te vervullen”, zei hij.


Enzovoort,….

Hoe ver kun je als overgenomen, omgekochte, mogelijk gechanteerde mediaorganisatie gaan? Zover als de lezers je geloven? Of zelfs nog verder, als het totaal aan bonussen en reklame-inkomsten hoger is dan het totaal aan abonnements-inkomsten…..


De Volkskrant laat zien, dat het inderdaad nog gekker kan, door een parallelle werkelijkheid te creëren met feitelijke onwaarheden in elke bewering. (klik op ‘groter’ om het Volkskrant artikel van 6 januari 2020 beter te kunnen lezen – ga naar archief-A voor een aantal beschrijvingen van de werkelijk waargenomen situatie en gebeurtenissen):

[groter]

George Orwell was een visionair.

Laat een reactie achter