Nederlandse nieuwsbronnen over de arrestatie van Kuzu in Jeruzalem.

<<== Archief A voor feitelijke informatie en analyse van deze gebeurtenis

Tweedekamerlid en voorzitter van de partij DENK is vrijdag 17 mei in bezet Oost-Jeruzalem aangehouden tijdens een protest tegen de bezetting van Palestina, op vrijdag 17 mei 2019 tijdens de Islamitsiche Ramadan

Belangrijk om te weten: de al Aqsa geldt voor moslims als de op twee na belangrijkste Moskee. De Ramadan is voor Moslims het belangrijkse religieuze festival van het Jaar. De vrijdag is een vrije dag, met het gebed in de moskee als belangrijkste gebeurtenis.

De bezettingstroepen verleenden na de ontruiming een groep Joodse Kolonisten de toegang tot het moskee terein. Dat gebeurde dus allemaal op de Vrijdag, de dag van het gebed, tijdens de Ramadam, in het illegaal bezette en grotendeels gekoloniseerde Oost-Jeruzalem. Het protest van Tunahan Kuzu, die als Nederlandse Volksvertegenwoordiger o.a. opkomt voor Islamitische rechten, was m.i. geheel terecht en een krachtige daad voor de acceptatie en waarborg van Islamitsche waarden, en tegen het onrecht dat de oorspronkelijke bevolking van Palestina in hun door Israel bezette land wordt aangedaan.

Meer informatie van .o.a. op abu-pessoptimist en openbaararchief.nl/palestina

Het is exemplarisch wat de gevestigde Nederlandse nieuwsbronnen hierover vermelden:

De NOS plaatste dit artikel (catagorie: politiek) op haar website, dat begint met

Denk-leider Kuzu is vanochtend in Jeruzalem staande gehouden door Israëlische militairen. Hij stond volgens Denk met een Palestijnse vlag bij de al Aqsa-moskee, waar ook de Klaagmuur is.

De NOS vermeldt in het artikel niets over bezetting door Israelische troepen en alle gepaard gaande repressie en mensenrechtenschendingen. Later dat weekend werd de al-Aqsa Moskee nog door het bezettingsleger met geweld ontruimd en werden extreem rechtse kolonisten de toegang verleend.

De klaagmuur, het restant van een Romeins fort, dat feitelijk geen onderdeel uitmaakt van hetzelfde terrein is via een gescheiden weg en aparte ingang voor niet-Palestijnen toegankelijk, ver weg en goed gescheiden van de al-Aqsa ingang. Het is op zijn minst verwarrend om die klaagmuur in dit verband te noemen. De catagorie “politiek” is m.i. suggestief, alsof hier niet van onrechtmatig handelen, doch van een beleidskeuze sprake zou zijn

In het praatprogramma Pauw op vrijdagavond, wordt Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) uitgenodigd om haar commentaar te geven op de aanhouding van Kuzu in de buurt van de regelmatig door het Israelische leger ontruimde Al Aqsa, die in het Nederlandse jargon consequent maar feitelijk volledig onjuist ‘tempelberg’ genoemd wordt.

Hieronder enkele uitspraken van de Arib, die Pauw als expert aan zijn praattafel had uitgenodigd.

“Het getuigt van weinig respect om daar te demonstreren”

Ook verweet ze Kuzu nepnieuws te verspreiden. De Denk-leider zei dat hij was aangehouden, maar later bleek dat alleen zijn telefoon en paspoort even waren ingenomen. [Redaktie: dat is een aanhouding!!!] Die kreeg hij na ongeveer een uur weer terug. De Palestijnse vlag is niet aan hem teruggegeven.

“Dit is de manier waarop ze het doen, voor mij is het niet vreemd. Provoceren en niet de hele waarheid laten zien.”

Volgens haar wordt door de partij informatie gemanipuleerd.

“Wat zij doen, is met knip- en plakwerk nepnieuws verspreiden”,

De Staatsomroep NOS vermeld bovenstaande uitspraken ongefilterd en zonder kritiek op haar website nos.nl, met als aanvullende inleidende informatie: “Kuzu liep gisteren met een Palestijnse vlag in Jeruzalem en provoceerde daarmee Israëlische militairen.”

Dagblad NRC volgt de Officiele verklaring van de Israelische Politiewoordvoerder, die ook benadrukt is door Khadija Arib in Pauw’s praatprogramma, door verder te spelen met de woorden aanhouden v.s arrestateren v.s. vastzetten, en komt met de zwakkere term ‘staande houden’.

Ze benadrukt vervolgens de Israelische verklaring dat er “altijd strenge veiligheidsmaatregelen rondom het gebedshuis op de Tempelbergerg gelden”. Over repressie, rechtenschendingen en illegale bezetting uiteraard geen enkel woord.

In de Volkskrant wordt met geen enkel woord gerept over dit incident met een van onze volksvertegenwoordigers in bezet Oost-Jeruzalem.

Westerse Media Kanalen: Israël bombardeert opnieuw, in reactie op Palestijnse . . . . . . .

Israël bombardeert opnieuw Gaza – maar is het “in reactie”?

Bron: Israel Again Bombs Gaza - But Is It "In Response"? 
op Moonofalabama.org - 5 mei 2019

Sinds vrijdagmiddag escaleerde een vuurgevecht tussen belegerde Palestijnen in de Gazastrook en Israël tot zware bombardementen en raket aanvallen

De rapportage daarvan in Amerikaanse media bewijst opnieuw dat deze niet in staat zijn eerlijk over het conflict te berichte

In de Washington Post, van Jef Bezos: (titel + eerste paragraaf)

More than 200 rockets fired into Israel from Gaza; Israel responds, killing 3

Militants in Gaza fired more than 250 rockets into southern Israel on Saturday, and Israel responded with airstrikes and artillery fire, ending weeks of relative calm and threatening efforts to forge a long-term truce.

De meeste lezers lezen niet verder dan de kop en misschien de eerste alinea. Hun indruk zal begrijpelijkerwijs zijn dat “militanten in Gaza” de strijd begonnen en dat de zionisten “reageerden”. Maar dat is verre van de waarheid. Op de 15e paragraaf, waar de meesten niet aan toe komen, spreekt de schrijver zichzelf tegen:

The Israeli military reported on Friday that two soldiers were lightly wounded in a shooting incident along its border with Gaza. In response, Israel struck sites belonging to the Izzedine al-Qassam Brigades, Hamas’s military wing, killing two fighters.

Also on Friday, two Palestinian protesters were killed taking part in ongoing weekly demonstrations at the border fence with Israel, the Palestinian Health Ministry said.

Let op de volgorde. De uitwisseling wordt opnieuw beschreven als een “antwoord” door Israël. De twee vermoorde demonstranten, die ongewapend waren en geen bedreiging vormden voor Israël, worden terzijde vermeld.

Maar het was hun moord, door Israëlische sluipschutters, die feitelijk het escalerende geweld starte:

“Het is een antwoord op het neerschieten van vreedzame burgers door Israëlische sluipschutters, gisteren tijdens de 58e Great March Of Return,” zei Basem Naim, een lid van het Hamas-bureau voor internationale betrekkingen, verwijzend naar de wekelijkse protesten georganiseerd in Gaza sinds vorig jaar . “Ook voor het steeds maar weer uitstellen van het opheffen van de belegering van Gaza de de bezettingstroepen.”

Een tweede verhaal op deze krant van Bezos, later geplaatst, volgt hetzelfde schema, hoewel de eerste paragraaf iets meer neutraal is. Het heeft de titel:

Death toll rises as Gaza militants fire more than 400 rockets into Israel and Israel responds with airstrikes

An escalation in fighting between Israel and Hamas in Gaza over the weekend also brought with it a growing death toll Sunday, with reports that six Palestinians, including a pregnant mother and a baby, had been killed by Israeli air strikes on the Palestinian enclave and one Israeli man killed as more than 450 rockets and projectiles were fired into southern Israel from Gaza.

In de volgende paragrafen zijn er acht verklaringen van Israëlische zijde en een van Palestijnen. De moord op vrijdag van twee Palestijnse burgers wordt alleen vermeld in paragraaf 16.

De New York Times is al even partijdig en de kop beweert eveneens ten onrechte dat Israel “antwoordt”:

Gaza Militants Fire 250 Rockets, and Israel Responds With Airstrikes

Palestinian militants launched about 250 rockets and mortars into southern Israel from Gaza on Saturday, and the Israeli military responded with airstrikes and tank fire against targets across the Palestinian territory, as tensions along the volatile border boiled over and a fragile cease-fire faltered again.

Het stuk geeft ook veel ruimte aan beweringen van het Israëlische leger. De moord op de twee Palestijnen op vrijdag, de directe oorzaak van de uitwisseling, wordt in de vijftiende alinea terzijde vermeld:

Saturday’s escalation in violence came a day after two Israeli soldiers were wounded by a Gaza sniper and four Palestinians were killed. Two were shot by Israeli forces during Friday’s weekly protest along the fence dividing the Palestinian coastal territory from Israel, according to Gaza health officials.

Deze valse reportage dat Israël “antwoordt” is niets nieuws. Zoals Louis Allday schreef in 2011

Als je alleen reguliere media raadpleegt voor informatie over het conflict in Palestina, valt meteen op dat Israël in een permanente staat van “vergelding” lijkt te zijn – een uitdrukking die op zijn minst meteen een zekere mate van legitimiteit of rechtvaardiging geeft aan de handeling waar het naar verwijst. Israël wordt nooit gepresenteerd als de agressor en hoezeer de acties ook worden veroordeeld – zoals bij sommige gevestigde bronnen – ze worden onveranderlijk geportretteerd als een reactie op een of andere vorm van provocatie. Omgekeerd worden raketten die worden gelanceerd vanuit de Gazastrook of Zuid-Libanon gewoonlijk afgebeeld als “aanvallen” – nooit “represailles”, zelfs als Israël onmiddellijk voorafgaand aan het evenement een verwoestende raketaanval heeft uitgevoerd – zoals zo vaak het geval is.

Het publiek wordt consequent gemanipuleerd om te begrijpen dat Israël een permanent slachtoffer is dat bij gelegenheid wordt gedwongen op op te treden als reactie op de ogenschijnlijk irrationele en onhandelbare agressie van illegale niet-statelijke actoren die haar omringen.

Deze kromgetrokken en onvolledige rapportage door de Amerikaanse media van de conflicten die door Israël zijn gelanceerd, staat in contrast met de berichtgeving in Israël zelf.

De verslaggeving in Haaretz over de escalatie van dit weekend, hoewel ook partijdig, is veel informatiever dan welke rapportage dan ook van de Amerikaanse kant. Het verklaart de politieke achtergrond van de strijd:

Hamas Twists Israel’s Arm Right Before the Eurovision and Independence Day
Killing of Hamas operatives, delay in Qatari money transfer spurred a significant escalation

The escalation between Israel and the Gaza factions over the weekend – more than 400 rockets fired at Israel, a broad bombing of Gaza by the air force, seven Palestinians killed and six Israelis wounded – reflects an attempt by Hamas to address its economic woes by putting military pressure on Israel at a sensitive time.

To understand what’s happening, it’s crucial to revisit events from before the April 9 election. In recent months, Egyptian intelligence officials have been mediating between Israel and Hamas in an attempt to reach long-term agreements. The Palestinians would put a complete stop to airborne firebombs and rockets, while Israel would ease movement through border crossings, allow large sums of Qatari money into the Gaza Strip and take steps to accommodate large-scale, internationally-financed projects in Gaza to improve the crumbling infrastructure. At a later stage, talks over a prisoner swap would be renewed.
Ahead of the election, and in light of the promises by Benjamin Netanyahu’s government in the hopes of avoiding a conflict as Israelis voted, Hamas held its fire. But the payoff didn’t arrive at a pace that satisfied the Palestinians. Israel wasn’t quick to meet its commitments. The concessions at the border crossings were anything but swift, the number of trucks bringing goods into Gaza every day was modest, and efforts to increase the electricity supply hadn’t yet begun.

Een opinie stuk van Haaretz trekt de juiste historische vergelijking: (helaas alleen voor betalende abonees). Het heeft de titel The Gaza Ghetto Uprising

In dit opinie stuk is het ongetwijfeld de Palestijnse zijde die reageert op Israëlisch geweld. Maar zelfs als Palestijnen zonder een directe oorzaak raketten zouden afvuren, zou dit binnen de volledige rechten van het Palestijnse volk zijn. In resolutie 37/43 van 1982 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties opnieuw bevestigd:

de legitimiteit van de strijd van de volkeren voor onafhankelijkheid, territoriale integriteit, nationale eenheid en bevrijding van koloniale en buitenlandse overheersing en buitenlandse bezetting, met alle beschikbare middelen, waaronder gewapende strijd;

Deze VN GA resolutie volgt het internationale recht. Het Palestijnse volk heeft het recht om zich te verzetten tegen de bezettingsmacht.

Zowel in de praktijk als legaal is Israël een koloniale entiteit die het Palestijnse land bezet, vooral in Gaza en de Westelijke Jordaanoever. Elke gewapende strijd door Palestijnen tegen de bezetting, geprovoceerd of niet, is dus moreel en juridisch gerechtvaardigd.

Maar verwacht niet dat een ‘westerse’ reguliere media dat ooit correct zal weergeven.