Nederlandse nieuwsbronnen over de arrestatie van Kuzu in Jeruzalem.

<<== Archief A voor feitelijke informatie en analyse van deze gebeurtenis

Tweedekamerlid en voorzitter van de partij DENK is vrijdag 17 mei in bezet Oost-Jeruzalem aangehouden tijdens een protest tegen de bezetting van Palestina, op vrijdag 17 mei 2019 tijdens de Islamitsiche Ramadan

Belangrijk om te weten: de al Aqsa geldt voor moslims als de op twee na belangrijkste Moskee. De Ramadan is voor Moslims het belangrijkse religieuze festival van het Jaar. De vrijdag is een vrije dag, met het gebed in de moskee als belangrijkste gebeurtenis.

De bezettingstroepen verleenden na de ontruiming een groep Joodse Kolonisten de toegang tot het moskee terein. Dat gebeurde dus allemaal op de Vrijdag, de dag van het gebed, tijdens de Ramadam, in het illegaal bezette en grotendeels gekoloniseerde Oost-Jeruzalem. Het protest van Tunahan Kuzu, die als Nederlandse Volksvertegenwoordiger o.a. opkomt voor Islamitische rechten, was m.i. geheel terecht en een krachtige daad voor de acceptatie en waarborg van Islamitsche waarden, en tegen het onrecht dat de oorspronkelijke bevolking van Palestina in hun door Israel bezette land wordt aangedaan.

Meer informatie van .o.a. op abu-pessoptimist en openbaararchief.nl/palestina

Het is exemplarisch wat de gevestigde Nederlandse nieuwsbronnen hierover vermelden:

De NOS plaatste dit artikel (catagorie: politiek) op haar website, dat begint met

Denk-leider Kuzu is vanochtend in Jeruzalem staande gehouden door Israëlische militairen. Hij stond volgens Denk met een Palestijnse vlag bij de al Aqsa-moskee, waar ook de Klaagmuur is.

De NOS vermeldt in het artikel niets over bezetting door Israelische troepen en alle gepaard gaande repressie en mensenrechtenschendingen. Later dat weekend werd de al-Aqsa Moskee nog door het bezettingsleger met geweld ontruimd en werden extreem rechtse kolonisten de toegang verleend.

De klaagmuur, het restant van een Romeins fort, dat feitelijk geen onderdeel uitmaakt van hetzelfde terrein is via een gescheiden weg en aparte ingang voor niet-Palestijnen toegankelijk, ver weg en goed gescheiden van de al-Aqsa ingang. Het is op zijn minst verwarrend om die klaagmuur in dit verband te noemen. De catagorie “politiek” is m.i. suggestief, alsof hier niet van onrechtmatig handelen, doch van een beleidskeuze sprake zou zijn

In het praatprogramma Pauw op vrijdagavond, wordt Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) uitgenodigd om haar commentaar te geven op de aanhouding van Kuzu in de buurt van de regelmatig door het Israelische leger ontruimde Al Aqsa, die in het Nederlandse jargon consequent maar feitelijk volledig onjuist ‘tempelberg’ genoemd wordt.

Hieronder enkele uitspraken van de Arib, die Pauw als expert aan zijn praattafel had uitgenodigd.

“Het getuigt van weinig respect om daar te demonstreren”

Ook verweet ze Kuzu nepnieuws te verspreiden. De Denk-leider zei dat hij was aangehouden, maar later bleek dat alleen zijn telefoon en paspoort even waren ingenomen. [Redaktie: dat is een aanhouding!!!] Die kreeg hij na ongeveer een uur weer terug. De Palestijnse vlag is niet aan hem teruggegeven.

“Dit is de manier waarop ze het doen, voor mij is het niet vreemd. Provoceren en niet de hele waarheid laten zien.”

Volgens haar wordt door de partij informatie gemanipuleerd.

“Wat zij doen, is met knip- en plakwerk nepnieuws verspreiden”,

De Staatsomroep NOS vermeld bovenstaande uitspraken ongefilterd en zonder kritiek op haar website nos.nl, met als aanvullende inleidende informatie: “Kuzu liep gisteren met een Palestijnse vlag in Jeruzalem en provoceerde daarmee Israëlische militairen.”

Dagblad NRC volgt de Officiele verklaring van de Israelische Politiewoordvoerder, die ook benadrukt is door Khadija Arib in Pauw’s praatprogramma, door verder te spelen met de woorden aanhouden v.s arrestateren v.s. vastzetten, en komt met de zwakkere term ‘staande houden’.

Ze benadrukt vervolgens de Israelische verklaring dat er “altijd strenge veiligheidsmaatregelen rondom het gebedshuis op de Tempelbergerg gelden”. Over repressie, rechtenschendingen en illegale bezetting uiteraard geen enkel woord.

In de Volkskrant wordt met geen enkel woord gerept over dit incident met een van onze volksvertegenwoordigers in bezet Oost-Jeruzalem.

Leave a comment

Your email address will not be published.